Prawdziwe kakao – jak odkryć najlepszy przepis? Sprawdź to teraz!

Prawdziwe kakao – jak odkryć najlepszy przepis? Sprawdź to teraz!

Napar ze zmielonych ziaren kakaowca to rewelacyjny sposób na poprawienie humoru, ale nie tylko. W odpowiednich dawkach jest on też zdrowy i dostarcza wiele potrzebnych mikroelementów, mogących korzystnie działać na umysł, układ krążenia i wiele innych obszarów ciała. Jak go właściwie przygotować? Przeczytaj artykuł, by się tego dowiedzieć!

Liczy się porcja        

Przygotowanie prawdziwego kakao zaczyna się od doboru właściwej ilości zmielonych ziaren. Są różne przepisy, gwarantujące różną intensywność naparu, ale i odmienne efekty. Ogólnie wyróżnia się trzy stopnie porcji:

  • od 15 do 25 gramów,
  • od 25 do 35 gramów,
  • od 40 do 50 gramów.

Najmniejsze dawki są doskonałe do codziennego spożywania. Świetnie sprawdzają się zamiast kawy, działając lekko energetyzująco. Średnia porcja z kolei jest idealna do pobudzenia procesów myślowych. Decydując się na taką ilość, możesz skutecznie wzmóc swoją kreatywność, a przy tym cieszyć się intensywniejszym smakiem naparu. Największa porcja natomiast będzie najlepsza dla tych, którzy chcą w pełni czuć smak i aromat. To przepis na prawdziwe kakao!

Znaczenie sposobu przyrządzania

Obok dawki jednak bardzo ważny jest sposób przyrządzania. Chodzi zarówno o dobór napoju, z jakim przygotujesz napar, jak i samej metody. Do wyboru masz m.in. mleko roślinne (najlepiej ryżowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe) albo wodę. Od tego zależą walory smakowe i dodatkowe mikro- oraz makroskładniki zawarte w napoju.

Kolejna kwestia to sposób przygotowania. Możesz np. dodać zmielone ziarna do podgrzanego do 80° C 200 ml płynu lub zagrzać je w 250 ml wody czy wybranego mleka, nie doprowadzając do wrzenia (aż do rozpuszczenia proszku). Inny przepis na prawdziwe kakao to gotowanie go przez około 3 minuty w danym napoju, pamiętając, aby cały czas mieszać szykowany napar.

Dodatki, które mogą wzbogacić smak

Pamiętaj, że kakao możesz wzbogacać różnymi dodatkami! Chodzi nie tylko o cukier czy ksylitol. Dodając soli, sprawisz, że zyska nieco karmelowy smak. Cynamon, kardamon i inne korzenne przyprawy nadadzą mu piernikowy charakter. Poeksperymentuj z różnymi przyprawami, by uzyskać satysfakcjonujący efekt!