Czy warto sięgać po produkty bezglutenowe?
Wolna od glutenu żywność to obecnie popularny temat. Wiąże się to też z faktem, że na sklepowych półkach, także wirtualnych, można znaleźć coraz więcej produktów należących do tej kategorii. Sprawdź, czy warto je wybierać.
Żywność bez glutenu — bezpieczna dla zdrowia
Artykuły żywnościowe wykonane na bazie produktów innych niż zboża zawierające gluten, jak pszenica, żyto i jęczmień, a nawet nieposiadające jego śladowych ilości, to przede wszystkim propozycja dla osób z nietolerancją tego składnika i alergią pokarmową. Osoby takie muszą stosować produkty bezglutenowe, inne bowiem w najłagodniejszych przypadkach powodują pogorszone samopoczucie i problemy gastryczne, w ostrzejszych zaś mogą naprawdę zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. W skrajnych sytuacjach bowiem kontakt organizmu z alergenem może spowodować wstrząs anafilaktyczny. Oczywiście znacznie częściej po prostu zjedzenie produktu z glutenem skutkuje np. wzdęciami, ale im częściej sięga się po niezalecane pokarmy, tym gorzej.
Na pewno wiele osób martwi się, kiedy diagnozuje się u nich alergię na gluten albo nietolerancję tego białka, uważając, że oznacza to koniec możliwości delektowania się ulubionymi pokarmami i konieczność sięgania po niesmaczne jedzenie. Jednak rynek produktów bezglutenowych dynamicznie się rozwija i są one coraz lepsze. Stosowanie takiej diety jest już zatem nieuciążliwe, a nawet daje dodatkowe korzyści. Produkty bezglutenowe są lżej strawne oraz zwykle bogatsze w cenne składniki, jak błonnik i aminokwasy. Ponadto, konieczność stosowania takiej diety nierzadko skłania do sięgania po nieznane do tej pory pokarmy i smaki, co urozmaica dietę, prawie zawsze wzbogacając ją o wartościowe składniki.
Znakomity smak
Sięgając po artykuły dobrej jakości, można nie poczuć różnicy w smaku, zapachu czy konsystencji, a jednocześnie cieszyć się lepszym samopoczuciem, bez dolegliwości gastrycznych. Po posiłkach nie pojawi się też uczucie ciężkości. Poza tym wybór takich produktów jest bardzo duży, można zatem mieć naprawdę urozmaiconą dietę, a do tego delektować się ciastami, słodyczami czy słonymi przekąskami.